Die sewe kleure van ’n Suid-Afrikaanse bord

Rooibos en Granadilla Gin mengeldrankie Foto: Verskaf


Ukhonaye Gift Mconi Foto: Verskaf

As jy opsoek is na inspirasie in die kombuis, kyk nie verder as sjef Ukhonaye Mconi nie, ’n dinamiese opkomende ster op die Suid-Afrikaanse kulinêre toneel.

As ’n dosent by die Capsicum Culinary Studio en ’n gesoute sjef, bring Mconi ’n passie vir kook en ’n liefde vir tradisionele Suid-Afrikaanse geure en bestanddele na elke gereg wat hy voorberei.

Een van die konsepte wat hy graag in sy kookkuns saamsmelt is die sewe kleure-koskultuur wat op Sondae ’n tradisie op Suid-Afrikaanse eettafels geword het.

Sewe kleure is ’n viering van die diversiteit en rykdom van Suid-Afrikaanse kookkuns en is gesentreer rondom die idee om sewe verskillende disse op die tafel te hê, wat elkeen ’n ander kleur en geur verteenwoordig. ’n Standaard sewe kleure bord kan inyama (vleis) van jou keuse bevat, sous, rys, aartappels, botterskorsie of pampoen, boontjieslaai, beet, groenbone of ertjies en wortels.

Vir sjef Mconi is Seven Colours ’n belangrike deel van Suid-Afrikaanse erfenis: “Ek is mal oor die idee om ’n maaltyd te hê wat al die verskillende kulture en gemeenskappe in Suid-Afrika verteenwoordig. Dit is ’n manier om mense bymekaar te bring en beide ons ooreenkomste en ons verskille te vier.”

Hy kombineer die konsep van sewe kleure in sy kookkuns deur ’n verskeidenheid bestanddele en geure te gebruik en deur tradisionele Suid-Afrikaanse disse op nuwe en innoverende maniere ten toon te stel. Hy is veral vaardig om speserye en kruie te gebruik om die geure van sy geregte te verbeter en is altyd op die uitkyk vir nuwe en opwindende bestanddele om in sy kookkuns in te werk.

Dit is interessant om daarop te let dat sjef Mconi ’n kringloop in sy loopbaan voltooi het. Hy het in 2017 sy opleiding aan Capsicum se Kaapstad-kampus voltooi, toe vir ’n aantal jare in die kookkuns in die Moederstad gewerk. Hy het later na Capsicum teruggekeer, hierdie keer as ’n dosent wat op die skool se Rosebank-kampus in Johannesburg onderrig gee.

Mconi sê hy geniet dit om aan die ander kant van die kookstasies te wees: “Die ervaring was ’n ware openbaring, om te sien hoeveel werk daaraan verbonde is om studente vir hierdie bedryf voor te berei. Dit is hartverblydend om hulle in die kokon-stadium te sien en dan weg te vlieg om die beste weergawes van hulself te word. Die oproepe en SMS’e wat ek van hulle ontvang oor hoe ek hulle gehelp het om hul drome te verwesenlik, is die kersie bo-op.

“Om ’n sjef te wees is meer as net kosmaak en pragtige borde aanbied. Dit is ’n kuns wat soveel van die sjef verg, geestelik, fisiek en emosioneel. Die passie wat jy het, is jou reddende genade gedurende daardie tye wanneer dit moeilik raak. Hierdie bedryf het ’n ander soort dapperheid en ’n ander soort kreatiwiteit nodig. Ek sê altyd vir my studente om te identifiseer waar hul passie in hierdie bedryf lê en daarvoor te gaan.”

Sjef Mconi deel van sy gunsteling resepte:

Rooibos en Granadilla Gin-mengeldrankie

In hierdie land is ons lief vir ons drank, so hoekom nie iets Suid-Afrikaans en vrugtig nie?

Rooibos en Granadilla Gin mengeldrankie Foto: Verskaf

Bestanddele

150 ml rooibostee

2 eetlepels grenadellapulp

30 ml craft gin

40 ml gemmerbier

Toniese water

Metode

Voeg jou rooibos, grenadella en jenewer in ’n beker by en meng goed. Sif die bestanddele saam in glas gevul met ys. Voeg die gemmerbier by en bedek dit met ’n titsel tonikumwater.

Tempura BroccoliFoto: Verskaf

Tempura Broccoli

Neem ’n vervelige Sannie en maak dit fantasties! Dit is ’n goeie toevoeging tot enige Sewe Kleure-maaltyd.

Bestanddele

150 g sagte broccoli (sny enige blare op die steel af)

200 g meel (50 g vir aanvanklike afstof)

150 ml vonkelwater

8 g gerookte paprika

Olie vir diepbraai

Metode

Klits die 150 g meel, paprika en vonkelwater in ’n bak saam – maak seker dit is nie te dun of te dik nie (op soek na ’n stroperige konsekwentheid). Voorverhit die olie. Doop die broccoli in die meel (50 g), dan in die meelpasta en reguit in die warm olie. Kook tot bros. Sif die broccoli, dreineer op papierhanddoek en geur met sout en peper voor bediening.

Fyngedrukte aartappels Foto: Verskaf

Fyngedrukte aartappels

Nog ’n wonderlike toevoeging tot jou sewe kleure-fees.

Bestanddele

5 baba-aartappels, gekook met skil tot sag

5 eetlepels botter

5 g vars tiemietakkies

4 g vars roosmaryn, gekap

50 g gebraaide stukkies spek

50 g Parmesaankaas, gerasper

Metode

Voorverhit oond tot 200°C. Voer ’n bakplaat met perkamentpapier uit. Vat jou aartappels en druk hulle fyn met die bodem van ’n bottel om die skille te verwyder. Maak dan ’n dis fyngedrukte aartappel. Meng die botter en kruie in ’n bak en skep dít dan op die fyngedrukte aartappel uit. Versier met stukkies spek en gerasperde Parmesaan. Bak vir sowat 10 minute of tot goudbruin en bros. Bedien dadelik.

You need to be Logged In to leave a comment.